17 години от атентатите на 11 септември в САЩ

07:30, 11 сеп 18 / Свят 25 3362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

17 години от атентатите на 11 септември. На днешния ден през 2001 година похитени от терористи самолети се врязаха в двете кули на Световния търговски център в Ню Йорк и в Пентагона във Вашингтон. Трети самолет се разби в щата Пенсилвания. Близо 3000 души загинаха.

Метростанция в Ню Йорк отново работи за първи път след терористичните нападения срещу Световния търговски център, когато кулите близнаци рухнаха. Станцията бе открита с тържествена церемония. Тя е изградена по най-съвременна технология и е оборудвана със специална вентилационна система. Таванът и пероните са напълно реновирани, след като части от Световния търговски център рухнаха върху метростанцията. През годините разходите за проекта се увеличиха от 69 милиона долара на 158 милиона. Бюрократични спънки са основната причина за забавянето.

Очаква се хиляди да се включат във възпоменателни церемонии във Вашингтон, Ню Йорк и Пенсилвания.

Президентът Доналд Тръмп и първата дама Мелания Тръмп ще присъстват на възпоменателна церемония в град Шанксвил в щата Пенсилвания, където на 11 септември 2001 година падна пътнически самолет.

В Ню Йорк ще се състои възпоменателна церемония при Националния мемориал. На мястото, където се издигаха кулите-близнаци на Световния търговски център, ще се състои традиционно четене на имената на жертвите. "Звънецът на надеждата" в параклиса "Свети Павел" ще отбележи момента, в който първият похитен самолет се разби в Световния търговски център.

С мълчание ще бъдат отбелязани и останалите пагубни моменти от трагичния ден. От мемориала на 11 септември в Ню Йорк от изгрев до залез към небето ще се издигат два лъча светлина, напомнящи за трагичната съдба на кулите-близнаци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама