Очакваната реколта от пшеница е 5,4 млн. тона

16:15, 11 сеп 18 25 1895 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Очакваното производство на пшеница през тази година е 5,4 млн. тона. Това показват данните на Министерството на земеделието, храните и горите, разпространени от ведомството след представянето им на Консултативния съвет по зърното. Опасенията, че хлебната пшеница не е достатъчна не се оправдаха, е заявил председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. Данните на бранша са подобни - среден добив от около 460 кг от декар. Качеството е различно - в районите без дъждове при жътвата е високо, но в останалите има и покълване на пшеницата.

С около 25% по-високи са изкупните цени на пшеницата тази година. Средно хлебната се търгува по 354 лв. за тон (при 270 лв. за тон през 2017 г.)

При фуражната цената е средно 318 лв. за тон сега при 254 лв. за тон преди година. По данни на Софийска стокова борса тенденцията за поскъпване на зърното се е обърнала и през последните 2 седмици има поевтиняване на международните пазари.

По предложение на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Консултативният съвет е гласувал да възложи на министър Румен Порожанов провеждането на разговори за възможността за намаляване на ДДС за хляба и основните храни. Представените първи данни за пролетните култури - царевица и слънчоглед показват по-високи добиви.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама