Призоваха британците на средна възраст да не пият алкохол всеки ден

19:40, 11 сеп 18 / Свят 25 1123 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кампания на британските здравни власти призовава хората на възраст от 45 до 65 години да предвиждат редовно дни без алкохол, съобщи BBC, цитирана от БТА.

Хората на тази възраст по-често надхвърлят препоръките за максимум 14 алкохолни единици седмично. За тях ограничаването на алкохола е по-трудно от здравословното хранене и тренирането.

Лекарите твърдят, че дните без алкохол подобряват съня, помагат за отслабване и намаляват опасността от високо кръвно налягане и рак. 

"Дните без алкохол дават възможност системата да се почисти и черният дроб да почине. Те веднага се отразяват на съня и на поетите калории", каза д-р Джулия Върн, говорителка на английската Агенция по обществено здравеопазване.

Повечето хора признават, че им е по-лесно да не пият един-два дена седмично, отколкото въобще да намалят алкохола, например вместо голяма чаша вино да пият малка.

Анкета на YouGov показа, че всеки пети човек пие повече от препоръчваните максимум 14 алкохолни единици седмично. Две трети признаха, че да намалят алкохола им е по-трудно, отколкото да се откажат от нездравословната храна или да ограничат цигарите. За повечето хора на средна възраст пиенето е част от общуването или начин за релаксиране след труден ден. То е навик и част от живота.

Четиринайсет алкохолни единици са шест половинлитрови бири, или седем 175-милилитрови чаши вино, или 14 шота концентрат.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама