Най-красивите тиари на британското кралско семейство

17:10, 11 сеп 18 / Любопитно 25 4049 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тиарите са сред най-ценните бижута на британското кралско семейство. Те са толкова изящни, скъпоценни и изпълнени с история, че трудно могат да бъдат оценени в парична стойност. Много от тях са направени много преди ерата на фотографията и са предавани по наследство. Всички сме виждали част от тези тиари да красят главите на известни личности от кралското семейство, но историите за произхода им са не по-малко великолепни.

Ето някои от най-великолепните и известни тиари на британското кралско семейство.

Тиарата „Димантена кордела“

Меган Маркъл носеше тази тиара на сватбения си ден. Според двореца Кенсингтън диамантената кордела е английска и е изработена през 1932 г. за кралица Мери, но централната брошка датира от 1893 г.


Тиарата на девойките от Великобритания и северна Ирландия

Уникалната тиара, която може да се носи и като колие, била подарена на принцеса Мария Текска от „девойките от Великобритания и Ирландия“ по случай сватбата ѝ с Джорд V през 1893 година. Следващата собственичка на тиарата била кралица Елизабет II, на която украшението също било дадено като сватбен подарък. Днес именно тази тиара се смята за нейна „любимка“ сред всички останали.

Интересно е, че отначало тиарата била украсена от 14 перли, но през 1914 година кралицата ги заменила с 13 диаманта.

Тиарата на Джордж IV

Тази тиара, която е един от символите на британската монархия, е създадена през 1820 година. Тя е направена от придворните ювелири специално за коронацията на самия Джордж I. Впоследствие тиарата е наследена от кралица Елизабет II и до днес се пази в личната ѝ колекция. Тиарата е украсена от 1333 диаманта и 169 перли, а в дизайна ѝ са съчетани рози, магарешки бодил и трилистник — като символи на Англия, Шотландия и Ирландия.

Бирманската рубинова тиара

Бирманската рубинова тиара била направена по специална лична поръчка от Елизабет II през 1973 година. Тя е украсена от 96 диаманта, както и от рубини, подарени на кралицата на сватбата ѝ от делегация от Бирма (което обяснява и необичайното ѝ име). Тиарата изобразява венец от алени рози, които, както вече казахме по-горе, са един от символите на Англия.

Тиара Halo (Нимб)

Именно с тази тиара Кейт Мидълтън се омъжи за принц Уилям и стана херцогиня на Кеймбридж. Името на украшението се превежда като „ореол“ или „нимб“. Тиарата е създадена през 1936 година от ювелирите Cartier за съпругата на крал Джордж IV. Диадемата е инкрустирана със 739 брилянта и 149 диаманта. По-късно тиарата била подарена на бъдещата кралица Елизабет II по случай пълнолетието ѝ, но съдейки по това, че тя на практика не я е носила и бързо я дала на сестра си да я ползва, а след това и на дъщеря си, диадемата явно не е била по вкуса ѝ.

В момента славата на Halo е възродена, при това още през 2011 година, когато Кейт Мидълтън я слага на главата си като сватбена тиара (разбира се, с позволението на кралицата).

Ориенталската тиара

Изящната тиара била поръчана през 1853 година от принц Алберт за кралица Виктория. В първоначалния ѝ вариант тя била украсена от опали, но през 1901 година принцеса Александра, която наследила украшението, ги заменила с рубини. През 1925 година тиарата била наследена от майката на кралица Елизабет II, а през 1937 година станала нейна.

Бразилската тиара

През 1953 година президентът на Бразилия подарил на Елизабет II платинени обеци с аквамарини, които толкова впечатлили кралицата, че след 4 години тя поръчала към тях подходяща тиара (също платинена и с аквамарини).

Тиарата с ресни

С тази тиара се омъжва кралица Елизабет II. Тя е направена през 1830 година. Първата ѝ собственичка е кралица Виктория, след смъртта на която украшението се наследява от различни кралици, макар до този момент да не е намерило тази, която би я сложила на сватбата си и би я носила по принцип. Звездният момент на тиарата настава едва на сватбата на Елизабет II, която успяла да я счупи точно преди венчавката. Заради това на майка ѝ се наложило да търси по най-бърз начин изкусен ювелир, който може да поправи ценното украшение.

Владимирската тиара

Тя е наследена от Елизабет II от баба ѝ – кралица Мери, през 1953 година, а „неанглийското“ име на украшението идва от княз Владимир, брат на цар Александър III. Именно неговата жена, княгиня Мария Павловна, била първата собственичка на тиарата.

Тиарата „Кошница“

И още една тиара на британското кралско семейство, родом от Русия. През 1888 година тя била подарена на съпругата на крал Едуард VII – кралица Александра, от сестра ѝ императрица Мария Фьодоровна, съпруга на император Александър III.

Тиарата „Възелчета на любовта“

Тази тиара е създадена от придворните бижутери през 1914 година за кралица Мария, след смъртта на която нейна собственичка става Елизабет II – нейната внучка. Елизабет често носи тази тиара през 50-те години, но след това спира да го прави. През 1981 година тиарата става сватбен подарък от кралицата за принцеса Даяна, а след нейния развод с принц Чарлз отново се връща в кралското семейство.

Тиарата „Лотосов цвят“

Тиарата с това романтично име отначало била огърлица. Но заживява нов живот, благодарение на херцогинята на Йорк през 20-те години на миналия век. След това тиарата била подарена на принцеса Маргарет, която често я слагала на официални приеми.

Тиарата „Медена пита“ или „Гревил“

Тази тиара е била направена през 1901 година за лейди Гревил (оттук и първоначалното ѝ име) – дъщеря на „краля на бирата“ в Англия и съпруга на лорд Гревил. Освен това лейди Гревил била близка приятелка на кралица Елизабет (кралицата-майка), която наследила украшението след нейната смърт, съгласно оставеното завещание. Но съпругът на кралицата-майка – крал Джордж VI решил, че такива скъпи подаръци кралското семейство не трябва да приема от частни лица и затова за първи път новата собственичка на тиарата успяла да я сложи едва през 1947 година по време на официалната си визита в Южна Африка. След това тиарата била наследена от днешната кралица Елизабет II, която по-късно я подарила на втората съпруга на принц Чарлз – Камила.

Делхийската тиара

Делхийската тиара била направена през 1911 година за кралицата-майка Мери и от този момент претърпяла немалко промени в дизайна. По-късно тя става собственост на майката на сегашната кралица, а впоследствие и на самата нея. Днес тиарата периодично „се разхожда“ върху главата на Камила Паркър Боулс.

Меандровата тиара

Меандрована тиара става сватбен подарък за сегашната кралица от майката на бъдещия ѝ мъж – принцеса Анна Гръцка и Датска. Украшението е изпълнено в класически гръцки стил. Интересно, че в крайна сметка Елизабет II така и не си слага тиарата никога, а през 1972 година я подарява на дъщеря си – принцеса Анна. На нея пък украшението много ѝ харесва – тя често носи тиарата и само веднъж я дава назаем на дъщеря си Зара Филипс – за нейната сватба.

Фамилната тиара на Спенсър

Тази тиара е носена от няколко поколения жени от рода на графовете Спенсър, но известна я прави именно принцеса Даяна. За първи път тя си слага тиарата на сватбата си с принц Чарлз през 1981 година.

Тиарата „Полтимър“

Истинско украшение-хамелеон — тази тиара може да се носи като колие, а също и да бъде разделена на 11 брошки. Тиарата е направена за съпругата на барон Полтимър през 1870 година, а през 1957 година неговите наследници обявили семейната реликва на търг, където я купила сестрата на кралица Елизабет II – принцеса Маргарет. Именно с нея тя се омъжва за лорд Сноудън през 1960 година. Принцесата обичала това украшение и често го носила, но през 2006 година диадемата напуска семейството на Маргарет. Наследниците ѝ, както и в предишния случай, я излагат на търг. Тиарата е продадена за 1,7 милиона долара, въпреки че първоначалната ѝ стойност е само 360 000 долара. Купувачът пожелал да остане анонимен.

Сапфирената тиара на Джордж VI

За първи път с тази тиара Елизабет II се появява във висшето общество през 1963 година. Диадемата става идеално допълнение към сапфирената гарнитура, която кралицата получава като подарък за сватбата си от баща си. Някои историци са сигурни, че тиарата е била преправена от колие, принадлежало на принцеса Луиза Белгийска, от която кралицата-майка го придобива през 1963 година.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама