Горанов: Доходите в бюджетната сфера ще скочат с 10% от догодина

10:30, 11 сеп 18 / Политика 25 2326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Ако макропрогнозата, която сме изготвили за 2019 г. не се промени драматично от някакви съществени фактори, можем от 1 януари да увеличим доходите в бюджетната сфера с 10%”. Това каза финансовият министър Владислав Горанов по NOVA. Той изрази увереност, че „бюджетът няма да приключи на дефицит”. Но предупреди, че цените на някои ограничени ресурси, като природния газ, например, ще продължат да растат в годините напред.

Горанов бе категоричен, че няма да има намаляване на ДДС във времето, в което той заема настоящия си пост. И отбеляза, че по-ниската стойност на този налог не дава гаранция за спад на цените.

Финансовият министър коментира и проблемите в здравеопазването, що се отнася до финансирането на медицинските дейности.

„Парите в здравеопазването могат да бъдат увеличени само тогава, когато се даде отговор на въпросите за харчовете и контрола в системата”, заяви Горанов. И поясни, че в момента се обсъждат промени, според които доплащането за медицински услуги на стойност над 700 лева ще става чрез задействането на втора здравна застраховка. Нейната цена ще бъде 12 лева на месец.

„Не е добре да се правят кадрови жертви, но когато говорим за такава трагедия като тази край Своге, мисля, че действията на премиера са удачни. Ако рутината и опитът дават някакво предимство, то със сигурност си тръгват много ценни кадри”. Така Горанов Владислав Горанов коментира оттеглянето от постовете им на колегите му от вътрешното, транспортното и регионалното ведомство.

Горанов обаче категоричен, че номинираните от Борисов за нови министри са „добри решения и всеки един от тях може да се справи със задачите, които му се поставят”. Според финансист номер 1 оставките са начин за понасяне на политическа отговорност, каквото очаква обществото при възникване на сериозен проблем.

Финансовият министър коментира и темата с мащабните акции за разкриване на данъчни измами и пране на пари, проведени през последните седмици.

„Ако се стигне до възмездяване, това ще бъде добър урок за всеки, който си мисли, че може да забогатява за сметка на фиска”, заяви Горанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама