Археолози откриха сирене "фета" на 7200 години

18:00, 07 сеп 18 / Любопитно 25 997 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени откриха възможно най-отлежалото сирене в света - "фета" на 7 200 години, съхранила се в древни съдове, използвани от фермерите на неолита, пише вестник "Дейли мейл", цитирана от БТА.

По време на разкопки в Хърватия изследователите се натъкнаха на грънчарски изделия с остатъци от саламурено сирене по ритони и сита отпреди 7300 години. Производството на прясно мляко и сирене е свързано с разпространението на земеделието в Европа, което е започнало преди 9000 години. Но досега се считаше, че сиренето в Средиземноморието е възникнало в началото на бронзовата епоха, някъде преди 5000 години. Новото откритие връща назад във времето с 2000 години това производство.

Учените са на мнение, че продукти, подобни на "фета", са помогнали на фермерите от неолита да снижат детската смъртност в своите общности. Укрепналите по този начин популации са можели да се разпрострат в северните и централните части на Европа.

Разкопките са били проведени от екипа на Сара Макклюър от Пенсилванския университет в хърватските села Покровник и Данило Битни. Учените открили по древните съдове следи от мляко, сирене и месо. Сиренето било идентифицирано по остатъците от мастни киселини.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама