Режисьорът Дейвид Кроненбърг получи почетна награда на фестивала във Венеция

19:20, 07 сеп 18 / Любопитно 25 383 Topnovini
1

Канадският режисьор Дейвид Кроненбърг получи награда за цялостни постижения на кинофестивала във Венеция, съобщи Reuters, цитирана от БТА.

Гийермо дел Торо, председателят на журито в основната конкурсна програма, връчи специалната награда "Златен лъв" на своя колега.

"И двамата сме огромни чудовища, той и аз", каза Кроненбърг на Дел Торо, приемайки наградата. "Може да сте чували, че и двамата обичаме чудовища, но ние самите сме колоси на киното и изкуството", добави още режисьора.

Филмите "Скенери" и "Мухата" на Дейвид Кроненбърг са признати за класики на жанра хорър. 75-годишният канадски режисьор е създал над 50 продукции, сред които "Тъмно минало", "Източни обещания", "Мъртвата зона". Напоследък той засне филми, посветени на пороците на съвременното общество, като "Космополис" и "Карта към звездите", с който Джулиан Мур спечели наградата за най-добра актриса в Кан.

Дейвид Кроненбърг изглеждаше много щастлив от наградата, чиято статуетка изобразява крилат лъв - символа на Венеция.

"Това същество, този лъв, златен и с красиви крила, също е чудовище . . . Той е свиреп, силен и въпреки това може да лети, да се издига на крилата си до най-далечните кътчета на земята. За мен това е изображение на колоса на изкуството и на истината, нещо което сега ни е необходимо повече от всякога", каза Дейвид Кроненбърг.

"Да живее колосът на изкуството и нека той да възтържествува над многото си врагове!", завърши речта си канадският режисьор.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани