Олющена чиния ще донесе поне 100 000 лири на лондончанин

17:10, 07 сеп 18 / Любопитно 25 876 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стара олющена порцеланова чиния може да донесе 100 000 британски лири на щастлив лондончанин, след като се оказа артефакт от епохата на манджурски император, пише вестник "Метро", цитирн от БТА.

Съдът за хранене бил закупен на селска разпродажба през 20-те години на миналия век. Нито продавачът, нито купувачът имали представа за истинската стойност на предмета. По едно време в чинията със синя глазура държали плодове, след което събирала прах на един бюфет.

С времето тя започнала да се лющи, а по глазурата тръгнали цепнатини. На артефакта обърнал внимание тръжният специалист Чарлз Хенсън. Той забелязал на него печат на манджурския император Юнджън, който се задържал на престола от 1722 до 1733 г.
 
По думите на експерта аналогични порцеланови изделия се съхраняват в музея "Метрополитън" в Ню Йорк и в токийския музей Недзу. В най-скоро време чинията ще бъде изложена на търг ,като продажната й цена няма да падне под 100 хиляди британски лири. Потенциални купувачи от Китай проявяват огромен интерес към лота.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама