И Шумен отбеляза Съединението

13:15, 06 сеп 18 / Общество Сподели в: 25 482 Topnovini Автор: Topnovini
1
2
3
4

Десетки шуменци се събраха на площад „Кристал“, за да отбележат тържествено 133 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

„Великите сили са против Съединението. Русия, нашата освободителка - е против Съединението. Нашите съседи, балканските народи също са против Съединението. Но българската дипломация се оказва на висота и съумява да неутрализира до голяма степен това всеобщо отрицание на българския потенциал. Затова днес се прекланяме пред всички, работили усърдно и всеотдайно за единна България. С този исторически акт българите доказват, че можем да разчитаме на собствените си сили. С право тогавашните вестници наричат Съединението – „Българското чудо“, обяви в словото си полк. Дилян Димитров, декан на шуменския факултет към Националния военен университет „Васил Левски".

В ритуала участваха военнослужещи от Шуменския военен гарнизон, депутати от региона и представители на държавни, образователни и културни институции, предаде БТА.

Под звуците на патриотичната музика, изпълнена от Градския духов оркестър „Михаил Биков“, Паметникът на загиналите във войните шуменци бе отрупан с венци и цветя. 

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.