Водещи превозвачи искат Московски да остане министър

16:02, 04 сеп 18 / Политика 25 1579 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-големите браншови организации в сферата на транспорта изпратиха писма до министър-председателя Бойко Борисов. В тях те настояват Ивайло Московски да запази поста си на министър на транспорта. До тук се стигна, след като оставката на министър Московски беше поискана от премиера заедно с тези на министъра на вътрешните работи Валентин Радев и министъра на регионалното разитие Николай Нанков.

„Като председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт – БАСАТ и от името на всички членове на нашата организация, изразявам дълбоката си загриженост от оставката на Министър Московски. Тази загриженост е провокирана от смяната на ръководителя на ведомството в момент, в който текат законодателни процеси в Европа със съдбоносни последици за сектора.”, казва в писмото си председателят на БАСАТ Илиян Филипов.

„Считам, че Министър Московски притежава всички необходими качества да ръководи едно от най-тежките министерства в страната и неговото отстраняване е по-скоро прибързан акт, който ще се отрази негативно както на транспортния сектор в страната, така и в международен план предвид задълбочаващото се разделение между държавите членки по повод на законодателните предложения на ЕК във връзка с Мобилни пакети 1 и 2. Министър Московски положи всички усилия да защитава националните интереси в транспортния сектор в страната и пред европейските институции. Неговата квалификация и задълбочено познаване на проблемите не могат да бъдат наваксани лесно от нов управленец на министерството. Постигнатото от Вашия кабинет в областта на транспорта е вследствие от вярната транспортна политика, заложена от Вас, но и на добрата оперативност, която сме наблюдавали в министерството през последните години под ръководството на Министър Московски”, пише още в писмото.

„Ние съзнаваме наличието на политическа ситуация, в която обществения натиск иска да определи политическия дневен ред, но считаме, че защитата на националните интереси в транспорта изисква необходимостта от кадрова стабилност и предвидимост. С настоящето изразяваме нашата подкрепа и желание да продължим да работим с Министър Московски по разрешаване на многобройните предизвикателства пред сектора.”, казва още шефът на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт Илиян Филипов в писмото си до министър-председателя.

С призив към премиера излязоха и от Съюза на международните превозвачи.

„Заявяваме категоричната си подкрепа към досегашната работа на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. В негово лице, транспортният бранш в България срещна пълно разбиране на проблемите в транспорта. През годините, министър Московски показа изключителен професионализъм, дълбоко познаване на транспортния сектор и пълна всеотдайност при решаването на проблемите на българските превозвачи”, пише в писмо до премиера председателят на Съюза на международните превозвачи Ангел Траков.

„Показателни са случаите като намесата му по време на блокирането на българо-гръцката граница от гръцките земеделски производители през 2016 г. и 2017 г., когато министър Московски заяви своята пълна солидарност с българските превозвачи и оказа подкрепата си, включително и от парламентарната трибуна.

Съзнаваме, че транспортният сектор е високорисков и за съжаление инцидентите са част от професионалните рискове и отговорности, които всеки от нас поема, след като е приел да работи в тази сфера”, пише още в писмото.

„В тази връзка, считаме, че министър Московски е един от най-подготвените в професионален план управленци, който познава в детайли сектора и разполага с достатъчно знания и опит, за да се справи с проблемите. Ето защо, Съюзът на международните превозвачи категорично застава зад г-н Московски и изразява подкрепата си за неговото управление като част от общото управление на ръководения от Вас кабинет!”, казва още в писмото си до премиера Борисов председателят на Съюза на международните превозвачи Ангел Траков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама