"Алфа Рисърч": 61% одобрение за трите министерски оставки в кабинета

11:35, 03 сеп 18 / Политика 25 1851 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

61% одобрение за трите министерски оставки в кабинета "Борисов 3, показва експресно национално представително проучване на социологическа агенция "Алфа Рисърч", проведено по поръчка на БНТ.

Поемането на политическа отговорност се оценява преобладаващо позитивно от гражданите, но почти 30 на сто са критичните мнения. Сред тях се открояват привържениците на двата основни политически опонента - ГЕРБ и БСП. Първите са сдържани в оценките си, заради лоялността към своите министри, вторите - заради базисното си недоверие към цялото правителство.

По-сериозният проблем, който проучването очертава, е недостатъчността на акта „министерски оставки“, когато системни дефекти засягат широки обществени групи. Проучването показва, че за гражданите проблемът не е само в липсата на „сцепление“ в асфалта, а в липсата на „сцепление“ между работата на институциите, която трагичният инцидент край Своге осветли.

По тази причина оставките не зареждат автоматично управляващата коалиция с нов кредит на доверие. Според едва 12% те са достатъчни, за да се увеличи личното им доверие към кабинета. 19% са най-радикалните, които, напротив, втвърдяват критичната си позиция. Най-голямо внимание заслужава позицията на мнозинството, според което оставките не са в състояние да повлияят на доверието им. Това не означава, че преценяват случая като маловажен, напротив, това е червен сигнал, че този механизъм, ако остане единствен, започва сериозно да буксува.

Доказателство за промяната на обществените нагласи от чисто политически натиск към натиск за промени във всички нива на системата е високият дял на хората (56.5%), които очакват освен оставки на министри, да има и конкретни длъжностни лица, наказани за катастрофата.

Как предстоящият сериозен ремонт на кабинета, ще повлияе на обществените нагласи, тепърва предстои да видим. Сигурно е обаче, че гражданите очакват не толкова подредба на коалиционните взаимоотношения, колкото подредба на държавата и реален, а не имитационен контрол на начина, по който институциите и длъжностните лица изпълняват своите задължения.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама