Кметът на Царево: Дано не построят свинарник край ''Силистар''

10:00, 04 сеп 18 25 1203 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Не мога да кажа дали ще има строителство край плаж „Силистар”, каза пред bTV кметът на Царево Георги Лапчев. Поводът беше спорното решение на общинските съветници, с което се стартира процедура по застрояване на парцел в близост до плажа.

„Това зависи от институциите, тъй като собственикът е онзи, който трябва да вземе съответното съгласуване от РИОС, от земеделието, и когато предостави тези документи, едва тогава процедурата може да бъде завършена. Ние като община само даваме старт на една процедура, като причината е да подсигурим достъпа до плажа”, посочи той.

По думите му решението на общинските съветници е взето, за да се предотвратят евентуални дела към държавата и към общината и за да се реши 10-годишният проблем, свързан с пътя.

„В едната част се намира река, а над него преминава държавен горски фонд. Вече опитахме с областния управител да прокараме трасе през държавния горски фонд, за да може да го заобиколим, но РИОСВ и природен парк „Странджа” ни отказаха. В реката няма как да преминават колите, така че единственият достъп до плажа преминава през този частен имот”, заяви Лапчев.

„Няма как да има каквато и да е договорка, институциите са онези, които гарантират, защото собственикът трябва да получи съответните съгласувания, общината не е собственик”, увери той.

Дано не бъдат послушани призивите да се постои свинарник. Това си пожела Лапчев по повод коментарите, че единствено свинарник е разрешено да се строи на терена край Силистар, около който гръмна скандалът.

По думите му няма внесен план за застрояване, а има внесено искане за стартиране на процедура по ПУП. „Дали тя ще завърши и ще получи съответните съгласувания, зависи от това дали собственикът ще го пожелае. Ние не сме собственик, така че няма как да преследваме такива желания”, подчерта Лапчев.

Общинският съвет по предложение на кмета прие да се изготви ПУП за инвестиционно намерение, след протести Бойко Борисов, в качеството си на партиен лидер на ГЕРБ, нареди на кмета Лапчев да не се изпълнява това решение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама