Борисов нареди на областния управител на Бургас да спре решението за Силистар

16:10, 29 авг 18 / Политика 25 1964 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бойко Борисов разпореди на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков да предприеме всички законови мерки, за да спре изпълнението на решението на Общинския съвет-Царево във връзка с казуса „Силистар“.

Областният управител ще упражни своите правомощия за контрол по законосъобразност на решението след постъпване на протокола от заседанието в Областна администрация. Ще бъде преценена възможността за връщане или оспорване пред съда на решението. Разглежда се и алтернативата да бъде сигнализирана Окръжна прокуратура.

РИОСВ-Бургас установи, че одобреният от общинския съвет в Царево подробен устройствен план в местността Силистар противоречи на Закона за устройството на територията, защото не е преминал през оценка за въздействието върху околната среда и през класификация на възможното замърсяване.

Подробният устройствен план за един парцел от 22 000 кв. м. беше одобрен от съветниците в Царево в края на миналата седмица, като според сайта "Биволъ" той предвижда построяване на вилно селище със сгради до 2 етажа.

След решението премиерът Бойко Борисов нареди на кмета Георги Лапчев, който внесе плана за гласуване, да не изпълнява решението до пълното убеждаване на обществеността в правотата му. В пресконференция на следващия ден Лапчев определи като фалшива новина информацията, че с плана се предвижда застрояване, като по думите му той ще урегулира път.

Според екоинспекцията в Бургас от общината е трябвало да им изпратят проекта за подробен устройствен план, за да му бъде изготвена Оценка за въздействието върху околната среда, както и за определяне на степента на замърсяване на предвиденото съоръжение. Тези изисквания са заложени в Закона за опазване на околната среда и според Закона за устройство на територията, без да са спазени процедурите, планът не може да получи одобрение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама