Борисов нареди на областния управител на Бургас да спре решението за Силистар

16:10, 29 авг 18 / Общество Сподели в: 25 886 Topnovini Автор: Topnovini
1

Бойко Борисов разпореди на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков да предприеме всички законови мерки, за да спре изпълнението на решението на Общинския съвет-Царево във връзка с казуса „Силистар“.

Областният управител ще упражни своите правомощия за контрол по законосъобразност на решението след постъпване на протокола от заседанието в Областна администрация. Ще бъде преценена възможността за връщане или оспорване пред съда на решението. Разглежда се и алтернативата да бъде сигнализирана Окръжна прокуратура.

РИОСВ-Бургас установи, че одобреният от общинския съвет в Царево подробен устройствен план в местността Силистар противоречи на Закона за устройството на територията, защото не е преминал през оценка за въздействието върху околната среда и през класификация на възможното замърсяване.

Подробният устройствен план за един парцел от 22 000 кв. м. беше одобрен от съветниците в Царево в края на миналата седмица, като според сайта "Биволъ" той предвижда построяване на вилно селище със сгради до 2 етажа.

След решението премиерът Бойко Борисов нареди на кмета Георги Лапчев, който внесе плана за гласуване, да не изпълнява решението до пълното убеждаване на обществеността в правотата му. В пресконференция на следващия ден Лапчев определи като фалшива новина информацията, че с плана се предвижда застрояване, като по думите му той ще урегулира път.

Според екоинспекцията в Бургас от общината е трябвало да им изпратят проекта за подробен устройствен план, за да му бъде изготвена Оценка за въздействието върху околната среда, както и за определяне на степента на замърсяване на предвиденото съоръжение. Тези изисквания са заложени в Закона за опазване на околната среда и според Закона за устройство на територията, без да са спазени процедурите, планът не може да получи одобрение.

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани