Звезден рожденик: Бионсе

09:20, 04 сеп 18 / Любопитно 25 971 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес рожден ден празнува певицата Бионсе и навършва 37 години!

Био̀нсе Жизел Ноулс-Картър е американска певица, актриса, автор на песни и продуцент.

Родена е в Хюстън, Тексас и става известна през 1997 г. като част от R&B групата “Дестинис Чайлд“. След три успешни студийни албума и няколко промени в състава на групата, през 2003 г. Бионсе издава първия си самостоятелен албум „Dangerously in Love“, който заедно с първия сингъл от него „Crazy in love“, става номер 1 в класациите на списание Билборд. След затвърдения успех като солов изпълнител, Бионсе издава последен албум с Дестинис Чайлд, след което групата се разделя. През 2006 г. издава втория си самостоятелен албум B'Day, от който са хитовете „Déjà Vu“, „Irreplaceable“, and „Beautiful Liar“ (дует с Шакира). Със следващия си албум I Am... Sasha Fierce тя печели рекордните за жена 6 награди Грами за една нощ. Той включва хитовете „Single ladies (Put a ring on it)“, – печели Грами за Песен на годината, „If I were a boy“, „Halo“ и др.

Бионсе участва в няколко успешни филма, сред които: „Austin Powers in Goldmember“, „Розовата пантера“ (The Pink Panther), „Мечтателки“ (Dreamgirls) и др.

През 2011 г. излиза албумът ѝ „4“, с който тя се отклонява от поп музиката и се връща към традиционното R&B звучене, с елементи от фънк, соул и хип-хоп музиката. От този албум като първи сингъл излиза песента „Run the world (Girls)“.

Следващите си албуми „Beyoncé“ и „Lemonade“ издава без никаква промоция, без интервюта и без предварително обявяване. Те са издадени като визуални албуми и имат огромен успех. „Beyoncé“ съдържа 17 клипа, а „Lemonade“ е излъчен като едночасов филм по HBO. Сингълът „Formation“ е с политически насочен видеоклип срещу полицейското насилие над чернокожите, което предизвика остра критика от някои, но и високи оценки от повечето медии и критици заради посланието и смелата позиция.

Отличителният ѝ глас, сценичното ѝ поведение, образът ѝ на феминист и защитник на правата на чернокожите, заедно с успешните ѝ турнета и албуми, я утвърждават като световна звезда и една от най-влиятелна фигури от началото на XXI век.

Към 2017 г. Бионсе е най-номинираната певица на наградите Грами с 62 номинации и втората най-награждавана певица с 22 награди. Тя е най-награждаваният изпълнител на всички времена на MTV наградите, наградите на телевизия BET и Soul Train наградите.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама