Глоба от 40 000 швейцарски франка за чужденец, незаконно пренасял валута през границата ни

17:05, 03 сеп 18 25 1398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С глоба в размер на 40 000 швейцарски франка приключи бързо наказателно производство срещу чужденец, незаконно пренасял валута през МП "Калотина".

На 22.08.2018 г. Районна прокуратура – Сливница привлече към наказателна отговорност турския гражданин, А.К., роден в гр. Цюрих, Швейцария, за извършено от него престъпление по чл. 251, ал.1 от Наказателния кодекс.

Около 16:45 ч. на същия ден, на трасе „Входящи леки автомобили и автобуси“ на Митнически пункт Калотина, при влизане от Сърбия в България, А.К. не изпълнил задължението за деклариране на парични средства, с което нарушил разпоредбите на Валутния закон и на обнародван акт на министъра на финансите. При проверка митническите служители открили у него 200 000 швейцарски франка (с левова равностойност 343 098 лева). Въпросната парична сума подлежала на деклариране при пренасяне през границата на страната, която е външна граница на Европейския съюз.

Районна прокуратура – Сливница е постигнала споразумение с подсъдимия чужд гражданин, което съдът е одобрил. На А.К. е наложено наказание „глоба“ в размер на 40 000 швейцарски франка (с левова равностойност 68 619,60 лева), която представлява една пета от стойността на предмета на престъплението.

Взета е мярка за обезпечение на глобата, чрез налагане на запор върху пренасяната от подсъдимия валута, намираща се на съхранение в Митница Столична, до размера на глобата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама