Ястребите имат най-доброто цветно зрение сред животните

20:40, 03 сеп 18 / Любопитно 25 1844 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Биолози от университета в Лунд установиха, че ястребите имат най-доброто цветно зрение сред животните. Те са по-добри и от хората. Това вероятно им помага да видят плячката и да я уловят, съобщи вестник "Дейли мейл", цитиран от БТА.

"Не мислех, че цветното зрение може да е толкова важно. Предполагах, че хищните птици просто са с по-остро зрение от хората и благодарение на него виждат обекти толкова рано и от толкова голямо разстояние", каза Алмут Кеблер от екипа. 

Обикновено размерът на очите определя резолюцията. Колкото по-големи са очите, толкова по-голяма е тя. Размерът им пък зависи от тялото. Колкото по-едро е то, толкова по-големи са очите.

Птиците са известни с лошата си способност да виждат контрасти. Тяхното контрастно зрение е почти десет пъти по-слабо от нашето. В това правило обаче има изключения и ястребът на Харис (parabuteo unicnctus) e едно от тях.

Шведските биолози установиха, че ако обектът е различен на цвят от обкръжението, ястребите на Харис могат да го видят на два пъти по-голямо разстояние от хората. Доброто цветно зрение е особено важно в горите, където сенките могат да объркат визуалното възприятие.

"Ястребът тежи по-малко от килограм и има малки очи. Въпреки това вижда много по-добре от нас", каза Симон Потие, соколар, работил с биолозите.

Учените са работили с опитомени ястреби във Франция, защото в Швеция не е разрешен ловът с тези птици.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама