Третират по въздуха гъсениците на боровата процесионка в Петричко

09:30, 02 сеп 18 25 1209 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

1250 декара борови гори в землището на петричкото село Гега, в района на „ДГС Първомай”, ще бъдат третирани от въздуха срещу гъсениците на боровата процесионка. Авиоборбата е разрешена от ОДБХ – Благоевград и ще се извърши на 5 септември, до 10:00 часа, при подходящи метеорологични условия.

Лесозащитните действия се предприемат от Югозападното държавно предприятие, за да бъде намалена плътността на вредителя, който обезлиства дърветата. Площите ще бъдат обработени с вертолет със система за ултра малообемно пръскане.

Препаратът Мимик 240 ЛВ, който ще се използва, е одобрен за въздушно третиране, разрешен е от БАБХ и отговаря на стандартите на FSC за управление на горските територии. Активното вещество тебуфенозид действа само на гъсеници на пеперуди и няма пряко влияние върху пчели, полезни насекоми, паразити, хищници и водни безгръбначни.

Необходимостта от провеждане на авиоборбата е потвърдена от Лесозащитна станция - София. За предстоящите дейности се уведомяват всички заинтересовани страни – кметства, регистрирани пчелари и пчеларски сдружения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама