Млади хора организират кулинарен базар, за да спасят църква

16:30, 31 авг 18 / Общество 25 360 Topnovini
1

Млади хора от Ямбол събират средства за спасяването на най-старата църква в града. Те организират кулинарен базар, а средствата даряват за ремонт на храма.

Не е ясно кога започва историята на този храм, но вероятно е от XVII век .Помни се годината, в която дарители го издигат отново. Така от далечната 1884 г. църквата „Света троица” в Ямбол не е ремонтирана.

Росица Димова разказва, че когато за пръв път прекрачила прага на църквата това променило живота ѝ завинаги. „Още с влизането разбрах, че това е моето място. За мен този храм е спокойствието, което не намирам никъде другаде”, казва тя.

Преди месеци младата жена преживяла тежка операция и открила спасителната сила на вярата. Заедно с приятели организирали благотворителен базар и дарили парите за ремонт на църквата.

От първия кулинарен базар събрали 2600 лева. Купуват продуктите сами и приготвят домашна храна. „Седмица преди началото на базара започваме да се приготвяме със заготовки, с продукти, а ден преди самия базар и вечерта преди базара започваме да приготвяме храната”, разказва Васко Стоянов.

В църквата „Света Троица” приемат инициативата като надежда за спасение. „Това е тяхната вяра, която са наследили от своите родители, баби, дядовци и не са я прекъснали”, казва отец Желю.

Само за ремонт на покрива са нужни над 10 000 лева. Благотворителният базар е в неделя (2 септември), съобщи bTV.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 216 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.