Немска компания се готви да напусне проекта „Северен поток 2“

18:55, 29 авг 18 / Свят 25 2108 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Немската компания Uniper, която се отдели от Е.ON през 2016 година, може да напусне проекта „Северен поток – 2“ заради очакваните американски санкции. Това обяви заместник-генералният директор Кристофер Делбрюк в интервю за Finanz Nachrichten.

„Не можем да рискуваме да бъдем подложени на американски сакнции. Ще бъдем изключени от търговския оборот и няма да можем да търгуваме в долари“, коментира Делбрюк.

През юни 2017 американският Сенат е приел закон, който предвижда санкции за компаниите, участващи или финансиращи строителството на газопровода, който трябва да мине по дъното на Балтийско море и да свърже Русия с Германия, която е сред най-големите потребители на руски газ.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп все още не е подписал закона, но вредица свои изказвания се обявява срещу строителството на газопровода.

„Северен поток -2“ е планиран с капацитет от 55 милиарда кубични метра газ годишно, дълъг е около 175 км и по оценки на експертите ще струва около 9,5 милиарда евро.

Германия поддържа проекта, но срещу него има силна съпротива не само от САЩ, но и от европейски страни като Полша и Дания, които смятат, че така ще бъде усилено руското влияние в ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама