Без яснота по казуса с НИМХ и след срещата при премиера

13:05, 29 авг 18 / Политика 25 1386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

И днес въпросът ще остане ли НИМХ в рамките на БАН остана без яснота, въпреки протеста на метеоролозите от института и категоричните им искания за отделяне от Академията на науките. Очаква се казусът да бъде разрешен на 10 септември, когато ще се проведе заседание на Общото събрание на БАН, предаде БНТ.

Протестиращите пред Министерски съвет синоптици бяха приети на разговор с премиера Бойко Борисов. Те заявиха, че не срещат подобаващо отношение от БАН и е крайно време институтът им да бъде отделен, защото парите не стигат до никъде.

Премиерът Борисов се ангажира с проблема и коментира, че ако се наложи, държавата ще вземе участие в решението му. "Не мога да оставя и държавата да е заложник на тези процеси, които текат там. Или да го решат БАН, Общото им събрание така, както е по закон... Ако не могат да го решат, то тогава ние ще го решим, като част от тези служби от институтите, които трябват за управлението на държавата, за язовири, за каскади, за климата, за замърсяването на въздуха и какво ли още не, съответно ще действаме в тази посока", заяви Борисов.

Срещата в Министерски съвет продължи повече от час, а изявление след нея направи министърът на науката и образованието Красимир Вълчев. Той заяви, че значително по-възможен, устойчив и приемлив се очертава вариантът за извеждане на дейността на НИМХ извън структурата на БАН. Това извеждане не трябва да бъде механично, а на принципа за запазване целостта на оперативната дейност и възможност на учените, които се занимават само с научна дейност, да изберат дали да останат в структурата на БАН или в НИМХ.

Решението ще бъде разгледано на Общо събрание на БАН на 10 септември и ако не бъде прието, най-вероятно ще се стигне до предприемане на законови промени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама