Обсъждат два варианта за бъдещето на НИМХ

13:15, 22 авг 18 / Политика 25 859 Шрифт:
Topnovini

Обсъждат се два варианта за бъдещето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев след среща с премиера и председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски.

„През последните десет дни са водени разговори с метеоролозите без мое участие или представител на правителството. При разговора с премиера беше докладван напредък в разговорите“, отбеляза министърът на образованието, цитиран от БГНЕС.

"НИМХ категорично иска да се отдели от БАН. Академията, от своя страна, предлага самостоятелност, но да продължи да бъде част от нейната структура. През следващите дни или седмици аз като министър или представители на кабинета ще участваме в разговорите по обсъждане на вариантите. Ще се опитаме да намерим периметъра на общо решение“, отбеляза Вълчев.

"Това, което можем да кажем е, че нищо не става насила и нищо няма да правим насила. Дори да се премине към вариант извеждане на института, хидрометеорологичната служба и изследванията за климата пак ще бъдат под шапката на БАН. Ако част от учените желаят да продължат с чисто научната си дейност, те ще имат възможност да останат в БАН", обясни министърът.

При модела за разширена автономия в рамките на БАН, говорим МОН и БАН да имат споделена отговорност, тъй като се вижда, че при финансовото обезпечаване имаме проблеми. Държавата трябва да има отговорност към дейността на НИМХ, която обслужва 7 сектора на обществения живот и има международни задачи.

„Ако правителството реши да изгради национална хидрометеорологична служба на основата на института – ние не сме против. Не сме съгласни с това ултимативно искане да се отдели НИМХ и да стане част от някоя друга структура- министерство или МС“, обясни акад. Ревалски.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама