Съседите на Венецуела със спешни мерки срещу бежанската вълна

17:00, 29 авг 18 / Свят 25 1486 Topnovini

Съседни на Венецуела държави предприемат спешни мерки за опазване на границите си, заради бежанската вълна през последните месеци. Десетки хиляди венецуелци правят опит да преминат в Бразилия, Перу или Колумбия, заради хиперинфлацията и недостиг на стоки от първа необходимост в собствената им страна.

Хиляди венецуелци, които всеки ден правят отчаян опит да заживеят в друга държава. Много от тях вървят пеша, едни успяват да получат убежище, други нямат този късмет.

Хиперинфлацията във Венецуела, празните рафтове на магазините, липсата на лекарства - всичко това доведе до най-голямата миграционна вълна в историята на Латинска Америка. Съседните държави обаче, са категорични, че трябва да се вземат спешни мерки за справяне с кризата.

Бразилските власти вече изпратиха армията, за да охранява границата. Колумбия и Перу се споразумяха да съставят обща база данни, в която да регистрират венецуелските бежанци.

"Няма да се лъжем - бежанската криза, която режимът на Мадуро създаде е проблем, който засяга целия регион. Ако бягащите от Венецуела не намерят убежище в Колумбия например, ще се отправят към други държави. Ако и там срещнат отказ, ще отидат още по-далеч. Не бива да забравяме, че това е държава с население от 30 млн. души и докато кризата там не бъде решена, миграцията няма да спре. Най-доброто решение е страните от региона да подпомогнат Венецуела финансово", заяви Кристиян Крюгер, служба за борба с миграцията в Колумбия.

През последните 15 месеца най-малко 1 млн. души са напуснали Венецуела. ООН предупреди, че ако бежанската вълна се задълбочи, може да достигне мащабите на кризата със сирийските бежанци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!