Защо жадуваме за студена бира след тренировка?

13:00, 02 сеп 18 / Здраве 25 843 Topnovini
1

На мнозина се случва да изпитат силно желание да консумират бира след интензивна тренировка. Според данните на две проучвания има пряка връзка между физическата активност и жаждата за алкохол.

Изследователите установяват, че ключът се крие в еднаквия ефект, който физическите упражнения и алкохолната напитка оказват на мозъка – стимулират центъра за възнаграждения.

Екип от Щатския университет в Пенсилвания, САЩ, установява, че хората, които практикуват повече физическа активност, консумират и повече алкохол, в сравнение с по-неактивните. Оказва се още, че след интензивна тренировка количеството консумиран алкохол е повече от обикновено.

За целта на проучването са анализирани 150 души, които са на възраст между 19 и 89 години. Те са наблюдавани за три периода от по 21 дни. Накрая на всеки ден участниците съобщават за своята физическа активност и консумацията на алкохол.

Изследователите обясняват, че в дните, в които физическата активност е по-дълга от обикновено, участниците консумират по-големи количества алкохол. Резултатите не се различават според възрастта или пола, което довело до заключението, че алкохолната консумация не се провокира от никой от тези два фактора.

Екип от Хюстънския университет в САЩ установява, че както физическата активност, така и консумацията на алкохол, стимулират центъра за възнаграждение в мозъка. Те поясняват, че физическите упражнения са „естествена награда“, която повишава синтеза на допамин и други невротрансмитери, включително серотонин. Алкохолът, от друга страна, е изкуствен стимулант, който „отключва“ центъра за възнаграждение в мозъка.

Специалистите от Хюстън установяват още, че физическите упражнения и алкохолът влияят на хипоталамо-хипофизо-надбъбречната ос, която участва в енергийния метаболизъм и отговора към стреса, пише puls.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли работещите да плащат сами първия ден от болничния си?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 48 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.