Хората с дълбоки бръчки на челото са застрашени от атеросклероза

19:40, 27 авг 18 25 1491 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хората с многобройни и дълбоки бръчки на челото са изложени на 10 пъти по-голям риск да починат от атеросклероза, констатираха френски учени, цитирани от вестник "Дейли мейл".

Екипът на Йоланд Ескирол изследвал 3200 работещи граждани на възраст 32,42,52 и 62 години. Те получили оценки, свързани с дълбочината на бръчките им на челото. Оценка нула означавала нула бръчки, а три - дълбоки и многобройни бръчки, пише БТА.

Групата била изследвана в продължение на 20 години. През това време 233 души починали. От тях 15,2% били с оценка 2 и 3, 6,6 на сто с оценка 1 и 2,1% с оценка 0.

Изследователите достигнали до извода, че дълбоките бръчки са ранен признак на атеросклерозата. Кръвоносните съдове на челото са най-чувствителни на образуването на плаки в тях. Промените в колагена, който участва в структурите на косата, кожата и ноктите, са отговорни за задръстването на кръвоносните ни съдове и за образуването на бръчки. Атеросклерозата е един от главните фактори при инфарктите и някои други заболявания на сърдечносъдовата система, припомня изданието.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама