Учени разкриха генетична тайна на динозаврите

21:00, 27 авг 18 / Любопитно 25 1211 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британски учени откриха генетична тайна на динозаврите, разкриваща защо те са били толкова разнородни по форма и размер, съобщи BBC, цитирана от БТА.

Това разнообразие във формите и размерите е помогнало на тези създания да еволюират бързо в отговор на променящата се околна среда и да доминират на Земята в продължение на 180 милиона години.

Разбира се имало е едно препятствие, което динозаврите не са могли да преодолеят - масивен сблъсък с астероид преди 66 милиона години, който е заличил от лицето на земята всички динозаврови групи, с изключение на летящите, които са еволюирали в птици.

Неотдавна екипът на професор Дарън Грифин е използвал математически методи, за да идентифицира вероятните генетични характеристики на най-първите динозаври. Учените направили това, като се върнали назад във времето, като първият етап бил модерните "роднини" на динозаврите - птиците и костенурките.

Техните резултати навеждат на мисълта, че ДНК на динозаврите вероятно е била организирана в много хромозоми. Птиците имат обикновено около 80 хромозоми, около три пъти повече отколкото притежават хората. Известно е, че птиците са сред най-разнообразните групи на земята. Професор Грифин смята, че динозаврите също са имали голям брой хромозоми и това може да обясни защо са били в толкова разнородни форми и размери.

"Смятаме, че това поражда вариации. Да имаш много хромозоми, дава възможност на динозаврите да разбъркат гените си повече от който и да е друг животински тип. Това размесване означава, че динозаврите са можели да еволюират по-бързо и това им е помогнало да оцелеят толкова дълго, докато планетата се е променяла", разказва професор Грифин.

Доктор Ребека О'Конър от университета от Кент казва: "Фосилизирани доказателства, а сега и нашите доказателства засилват идеята, че вместо птиците и динозаврите да са били далечни роднини, те са били едно и също нещо. Птиците около нас днес са динозаври".

А що се касае до надеждите да се "улови" ДНК на динозаврите от фосили, това изглежда съмнително. Генетичният материал деградира с времето и световният рекорд на оцеляла древна ДНК е един милион години. Динозаврите са живели преди между 66 и 245 милиона години.

Въпреки това техниките, използвани от професор Грифин и от неговите колеги, може да доведат до още по-детайлно разбиране за това каква е била динозавърската ДНК. Но това пък само по себе си няма да позволи пресъздаването на динозаврите.

"Скоро няма да имаме Джурасик парк. Ако вземете ДНК от пиле и го поставите в яйце на щраус, няма да получите накрая пиле или щраус. Експериментът ще приключи с едно нищо. Същото ще бъде в сила и с велоцираптор и тиранозавър рекс. Просто няма да проработи", казва професор Грифин.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама