Рановски: Внасяме в парламента задължително колани за всички автобуси

09:35, 27 авг 18 25 1008 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"През септември ще внесем в парламента промени в закона, които да регламентират задължението седалките на всички автобуси да бъдат оборудвани с колани", коментира новият директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Бойко Рановски пред NOVA.

"50% от автобусите у нас са произведени преди 2006 г. - годината, от която производителите ги произвеждат задължително с колани. След приемане на промените в закона собствениците им ще трябва да ги оборудват. Някои ще трябва да сложат и нова седалки, ако сегашните не позволяват това", обясни Рановски.

Превозвачите обясниха, че ако някой иска да въведе монтирането на колани, трябва да го плати, защото не могат да поемат такъв разход.

"Въпросът за коланите е много важен и се поставя след всеки тежък инцидент. Трябва да се промени законодателството. Има изготвени текстове", заяви Рановски.

"Автобусите, произведени преди 2006 г., нямат задължение за монтиране на обезопасителни колани. С промените в закона ще има промяна, която ще задължи всички автобуси, които извършват обществен превоз на пътници, да бъдат оборудвани с тях", добави директорът на "Автомобилна администрация".

"При някои превозни средства това е възможно заради самите седалки, които трябва да се подновят. В страната има регистрирани над 23 000 автобуса. 15 000 от тях са регистрирани с първа регистрация до 2006 г. Не всички от 23 000 автобуса са лицензирани за извършване на превоз", поясни още Бойко Рановски.

Агенция “Пътна инфраструктура” е била уведомявана многократно от институциите в Своге, че конкретният участък е опасен. Знакът от 40 км ограничение е сложен заради зачестилите инциденти.

“Всяка година на територията на страната се определят участъци с концентрация на пътнотранспортно произшествия. Това също се прави от Пътна полиция. АПИ се уведомява и се анализират предприемат мерки за всеки участък”, допълни Ранковски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама