Дарители възстановиха падналите кръстове на църквата в Илаков рът

10:48, 23 авг 18 25 1180 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Църквата „Въведение Богородично“ в еленското село Илаков рът, построена преди 110 години, е известна като храм на кръстовете. По външните зидове са издялани от камък 11 кръста, три от които са по-малки. На този над централния вход е издълбана годината на построяването на църквата – 1908 г. Земетресението край Вранча преди 41 години пречупи двата кръста и оттогава не се намериха пари за възстановяването им. Добро дело за храма сториха днес Драгомир Крачешмаров и Румен Иванов. И двамата дарители за направата на каменните кръстове са от Хъневци и са напуснали отдавна своето село, съседно на Илаков рът. В него никога не е имало църква и християните се черкували в най-близката – тази с 11-те кръста.

Двата нови каменни кръста бяха осветени от отец Александър от Марянския манастир и ще бъдат поставени на местата на падналите от южната и източната страна на храма.

Навремето в Илаков рът са съградени две църкви. За първата, издигната още през 1880 г. сведенията са оскъдни. На южния зид на сегашния храм има малък кръст на плоча с надпис: „Княз Александър I …, лето 1880“, който потвърждава времето на строителството на старата църква. Не е изключено името на Александър Батенберг да се свързва с дарителство. Още повече, че през пролетта на същата година първият български княз след Освобождението, преминавайки с ескадрон войници по билото на Стара планина, пренощува в близкото до Илаков рът село Тодювци. По негово разпореждане на следващата година за там са изпратени фиданки борчета, които балканджиите засаждат и отглеждат. По-късно гората е наречена „царска“, а останалите днес 21 борови дървета са обявени за защитени.

Тъй като старата църква в Илаков рът не е строена стабилно, е взето решение през 1907 г. да бъде съборена. Събрани са 7000 лв. за строеж на нова и задължават майстора Гроздьо Енчев от Тревненско да завърши храма за година и половина, както и става. Новата църква в центъра на Илаков рът е забележителна със солидността и внушителността си и е една от най-красивите в Еленския край. Преди 10 години бе ремонтирана външно със средства по проект „Красива България“.

На снимката: дарителите с приятели и близки, съпричастни на доброто им дело, снимки Илия Йорданов

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама