На лагер с лаптоп в гората

11:30, 25 авг 18 / Любопитно 25 1278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лаптопаджийски лагер, офис в гората, ваканция за работохолици или почивка на един клик разстояние... "Дигиталните номади" определят това като част от начина си на живот, а за хотелиери в Чепеларе е нов туристически продукт, насочен към професиите, които могат да бъдат упражнявани дистанционно.

Създаденият преди 4 години Лаптопаджийски лагер в родопския град набира все повече последователи сред професионалисти, които не си позволяват дълги ваканции или откъсване от работния ритъм, обясни пред БНР, Станислав Вангелов, организатор на лагера. Според него новата туристическа услуга е дигиталното продължение на концепцията за климатолечение "Чепеларе - зеленото сърце на България".

Лагерът се наложи като туристически продукт, осигуряващ условия за работа и ваканция. В него няма резки граници между работна среда и зони за почивка. Летовниците, които не се разделят с лаптопите си, могат да изнесат офиса си до върховете Мечи чал или Снежанка. Видеоконферентни разговори с клиенти или колеги в Америка, Лондон или други части на света са част от ежедневието в лаптопаджийската зона. Първото задължително условие на номадстващите дигитални туристи е да има стабилен и достатъчно бърз интернет, твърдят домакините на лагера. Онлайн комуникацията подсилва усещането им, че Чепеларе е част от "дигиталното село".

Програмисти, маркетинг специалисти, дизайнери, блогъри, представители на свободни професии са основните клиенти на Лаптопаджйската ваканция. Сред участниците в лагера това лято има цели фирмени екипи, обикновено български подразделения на международни компании, допълва Станислав Вангелов. Компаниите организират офис-почивка за служителите си в Чепеларе, съчетавайки работните си проекти и отдих.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама