Намалиха с 40% захарта в тортите, без да променят вкуса им

20:30, 21 авг 18 / Любопитно 25 1219 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Израелски учени се научиха как да намалят съдържанието на захар в тортите с 40 процента, без да променят вкуса им, пише в. "Дейли мейл".

Откритието беше осъществено от хранително-вкусовата компания DouxMatok. Ако новите рецепти намерят добър прием сред потребителите, може да се зададе краят на изкуствените подсладители, които причиняват затлъстяване.

Молекулите на захарта трябва да попаднат върху вкусовите брадавици на езика, за да почувстваме сладко. Но както установиха учените, само една пета от захарите, използвана в тортите, бисквитите и шоколадите, стигат до рецепторите ни. Останалата част ги отминават и попадат направо в стомаха.

За да подобрят "попаденията" върху вкусовите ни брадавици и подсилването на сладостта, израелските учени са използвали метод, познат във фармацевтиката.

При него лекарствата се "опаковат" в молекули, така че точната доза да бъде доставена на засегнатото място. Израелската компания добавила микроскопични частици от минерали без вкус, като силициев двуокис, покрити със захарни молекули.

Така по-малки количества захар се задържат по-дълго върху вкусовите брадавици и дават по-интензивно чувство за сладко. При това вкусовите качества на продуктите се запазват същите.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама