Синята светлина уврежда ретината

16:20, 21 авг 18 / Любопитно 25 1271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Честата и продължителна експозиция на синя светлина води до постепенно увреждане на зрителната острота. Учени от университета в Толедо са установили какъв е ефектът върху зрението.

 

Това е още една причина, която да ни провокира да намалим дългото стоене пред екраните на компютрите. Синята светлина, която се излъчва от екраните, уврежда структурите на ретината. Изследването дава отговори на механизма, по който се стига до тези увреди.

 

При макулната дегенерация е налице постепенно намаляване на броя на функциониращите клетки на ретината, което води до нарастващо „сляпо петно”. Дължината на вълната на светлината от синия до ултравиолетовия край на спектъра дълго време е била свързвана с изостряне на процеса на макулна дегенерация.

 

Аджит Карунаране – оглавяващ проучването, заедно със своя екип се фокусират върху химичните процеси в ретината и по-конкретно съединение - ретинал, което е близко до структурата на витамин А и реагира при попадане на светлина върху ретината с промяна на своята структура.

 

Фоторецепторите не могат да извършват своята функция без наличието на ретинал, който от своя страна се произвежда в самия зрителен анализатор. Обикновено процесът на трансформация на ретинала е обратим, но при някои лица реакцията може да не протича пълноценно. Тенденцията за натрупване на липофусцин при тези лица има потенциала да уврежда клетъчните структури.

 

До този момент не е била обсъждана връзката между ретиналната реакция и дегенеративните процеси в клетъчните структури. Учените анализирали резултатите от добавянето на ретинал към различни клетъчни култури, с експозиция на светлина от различен диапазон на спектъра.

 

След като и двата изомера на ретинал били изложени на синя светлина резултатите показали промяна в формата на клетките, което е в основата на тяхната смърт. Подобни ефекти не са отбелязани при излагане на друг вид светлина.

 

Интересен факт е, че екипът тества и тъкан от сърдечния мускул, неврони, включително и туморни клетки, в които съдържанието на ретинал, при облъчване със синя светлина води до сходни промени.

 

В заключение учените призовават да намалим продължителното стоене пред екраните, защото в ежедневието си се излагаме на повече синя светлина отвсякога досега.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама