Кой цвят на косата привлича най-силно мъжете?

21:50, 02 авг 18 / Любопитно 25 691 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изследване установи, че по-светлата и по-дълга коса кара жените да изглеждат по-привлекателни в мъжките очи. Според екипа, провел изследването, светлите коси са свързани с представата за младост, здраве и привлекателност. Но в откритието има няколко любопитни детайли.

Например русата коса със средна дължина е била оценена като по-привлекателна от дългата руса коса. А дългата черна коса е била оценена като по-привлекателна от средно дългата черна коса.

Изследвани били
110 мъже, на които са им били показани снимки на жени с различен цвят и дължина на косата. Участниците са били помолени да оценят потенциала на жените за връзка, както и тяхната възраст, здраве и родителски потенциал.

"Косата, която изглежда здрава и силна, демонстрира общо физическо здраве, което пък на свой ред демонстрира способностите за забременяване и изнасяне на дете. Понеже косата е по-здрава и расте по-бързо при младите жени, нормално е да се очаква, че младите жени ще носят косите си по-дълги отколкото старите жени", смятат изследователите.

По подобен начин, от еволюционна перспектива, русата коса сигнализира младост, тъй като косата потъмнява постепенно с възрастта, докато стане бяла.

Според други изследвания русата коса има младежки ефект, но само докато жените са под 40 години.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама