Японски учени ще се опитат да лекуват болестта на Паркинсон с iPS-клетки

21:00, 30 юли 18 / Любопитно 25 789 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Група японски учени от университета в Киото за пръв път ще проведат клинични изпитания с присаждане върху пациенти на тъкан, отгледана с индуцирани стволови клетки /iPS-клетки/. По този начин те ще се опитат да лекуват болестта на Паркинсон, съобщава ТАСС, цитирана от БТА. 

Специалистите от университета успяха да получат всички необходими разрешения и сега завършват подбора на пациентите, страдащи от това заболяване. Учените създадоха с помощта на iPS-клетки запас от 5 милиона нервни клетки, произвеждащи хормона допамин. Именно неговият недостиг се счита за една от главните причини за възникването на болестта на Паркинсон.

В хода на изследванията е предвидено част от тези клетки да бъде присадена в мозъка на пациентите. Не се съобщава колко души ще вземат участие в клиничните изпитания. По-рано специалисти от университета вече проведоха подобни експерименти с опитни маймуни. След извършените операции състоянието на приматите с Паркинсонова болест значително се подобрило и след две години не били регистрирани сериозни странични ефекти, като възникването на тумори.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама