Вижте едни от най-редките и скъпи плодове в света

18:00, 01 яну 19 / Любопитно 25 2066 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вкусовете на хората стават все по-екстравагантни и екзотични, а пазарът предлага изобилие от продукти. Цените обаче може да да ви шокират.

Вижте едни от най-скъпите плодове в света.

10. Круши Буда

В Китай фермерите отглеждат тази интересна круша, която расте в специален пластмасов калъп, за да се превърне в малък сладък Буда. Цената за 1 круша е около 9 долара, а китайците вярват, че който го изяде ще придобие безсмъртие.

9. Декапон

Декапоните са хибрид между мандарина и портокал и се отглеждат в Япония. Заради формата си са известни още и като „сумо плодове“, а хората които са ги опитвали твърдят , че това са най-сладките и сочни цитрусови плодове в света. Един декапон струва около 13 долара.

8. Ябълки „Sekai Ichi”

Sekai Ichi са гордостта на японските земеделци. Тези ябълки се отглеждат по специален начин, като овощните градини се опрашват ръчно със специални пръчки. Ябълката Sekai Ichi може да достигне тегло от 2 килограма, а цената за 1 брой е около 21 долара.

7. Бутикови ягоди

Тези ягоди не са от специални сортове, но всяка от тях е подбрана специално измежду хиляди други, като критерия е идеалната форма. Те се предлагат в специален магазин в Токио. В една кутия има точно 12 броя, а цената и е 69 долара.

6. Квадратна диня

Тези дини се отглеждат на японския остров Шикоку. За да се постигне квадратната форма, плодовете се поставят да зреят в специални кубове, но за жалост тези кубчета не позволяват на динята да порасне до край. Ето защо квадратните дини се купуват предимно за декоративни цели, а цената варира от 200 до 800 долара.

5. Aнанас, отгледан във Великобритания

Когато фермата “lost gadens of heligan” в Англия започва да отглежда ананаси в оранжерии, никой не вярва, че ще успеят да отгледат нормални представители на южния плод. Тъй като климатът на острова е изключително неблагоприятен, работата по отглеждането на ананасите е тежка, с интензивно торене и поливане, поддръжка на перфектната температура и влажност. Ето защо цената за 1 брой е около 1600 долара. Такава производствена цена обаче е прекaлено висока и затова плодовете никога не са били продавани свободно, вместо това те се превръщат в доказателство, че ако човек положи усилия – нищо не е невъзможно.

4. Манго „Слънчево яйце“

Този сорт манго е един от най-големите и теглото му надвишава 350 грама за 1 плод. Също така „Слънчевото яйце“ е с повишена сладост. Два броя от този сорт бяха продадени на търг в Япония на обща стойност от 3000 долара, което нарежда мангото сред най-скъпите плодове в света.

3. Черна диня „Densuke“

Tази специална диня расте само на японския остров Хокайдо. Кората и е с тъмнозелен цвят, граничещ с черно и се продава в специални подаръчни кутии, които допълнително подчертават цвета. Динята Денсуке се продава за около 250 долара, но по време на търг са платени 6100 долара само за една от черните дини

2. Рубинено римско грозде

Макар и с името „римско“ този гигантски сорт грозде всъщност е селектиран и се отглежда в Япония. Гроздовете са с размерите на топче за пинг-понг, а вкусът е изключително сладък. През 2016 година, чепка с тегло 700 грама е била продадена на търг за внушителните 10 900 долара.

1. Пъпеш Юбари

Остров Хокайдо в Япония се очертава като хегемон в производството на редки и скъпи сортове плодове. Победителят в днешната класация също се отглежда там. Юбари е много сладък, съвършено кръгъл и с изключително интересен релеф върху кората. Два от пъпешите Юбари са продадени на търг на обща стойност 27000 долара, което прави по 13 500 долара за бройка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама