Съдят Ед Ширън за $100 милиона

19:20, 29 юни 18 / Любопитно 25 990 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заведено е дело за 100 милиона долара срещу британската звезда Ед Шийрън.

Причината – талантът от Съфолк е обвинен в плагиатство. Компанията Structured Asset Sales (SAS) подаде иск във федералния съд в Ню Йорк, с претенциите, че държи част от правата на песента на Марвин Гей от 1973 г. - Let’s Get It On. Преди година наследниците на покойния вече музикант също потърсиха правата си пред Темида, а делото още тече. SAS пожелаха да се включат като обвинители и след отказ от съда, подадоха отделен иск. От компанията твърдят, че хитът на Шийрън Thinking Out Loud „копира мелодията, ритъма и темпото“ на Let’s Get It On.

„В песента на Гей акордовата прогресия в поддържащия мотив е в ми минор, докато в композицията на Шийрън прогресията е в ре мажор. Слушателите ще чуят двете прогресии като функционално еквивалентни. Много слушатели не биха разпознали песента My Way, която Франк Синтара пее в ре мажор, докато Елвис Пресли я изпълнява в до мажор – а очевидно става дума за една и съща песен, независимо от леката разлика в тоналността“,

гласи част от предявения иск.

Освен срещу Шийрън, делото е заведено срещу Ейми Падж (б.а. - съавтор на песента), компанията Atlantic Records, Warner Music Group и издателя му Sony/ ATV.

Адвокатите на 27-годишната звезда засега отказват да коментират случая.

Това не е първият път, в който Ед Шийрън е обвинен в плагиатство. През януари австралийските композитори и продуценти Шон Кери и Бо Голдън заведоха дело срещу хитмейкъра за кражба в ролята му на автор на песента The Rest Of Our Life. Изпълнители на кънтри парчето са Тим Макгроу и Фейт Хил, които също служат като идейни двигатели на песента. Техните имена също влизат в списъка с обвиняеми по делото. По думите на Кери и Голдън, The Rest Of Our Life е копие на тяхната When I Found You от 2014 г.

„Приликите могат да бъдат забелязани дори от обикновен слушател“, обясниха тогава австралийците.

През октомври миналата година пък рижавият изпълнител сключи извънсъдебно споразумение за хита си Photograph. Претенция към правата на парчето тогава прояви Мат Кардъл, който искаше обезщетение в размер на 20 милиона долара. Какви са условията на постигнатото споразумение обаче така и не стана ясно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама