Учени създават неандерталски киборг в рачешко тяло

21:00, 29 юни 18 / Любопитно 25 219 Topnovini
1

Франкенщайн е една вечна история за възкресяването на тяло от мъртвите, благодарение на технологията. Сега екип от американски учени се опитва да върви по стъпките на Мери Шели чрез техния експеримент, съобщава БГНЕС.

Екип от Калифорнийския университет в Сан Диего експериментира с тъкани извлечени от фосилните кости на наши ранни прадеди. Те съобщават, че са успели да създадат малки мозъци, големи колкото грахово зърно в лабораторни условия. Учените споделят, че тяхната следваща стъпка ще е да свържат тези мозъци на пещерняци към роботи използвайки невро импланти, за да създадат един неандерталски киборг. Това ще им позволи да разберат защо неандерталците са изчезнали, оставяйки нас Хомо сапиенс да колонизираме Земята.

Независимо, че неандерталците са се разхождали по земната повърхност преди повече от 40 000 години учените днес научават доста нови неща за тях благодарение на напредналата технология.

На екипът изследователи му е отнело няколко месеца, за да отгледат стволови клетки с неандерталско ДНК в тези малки мозъци. Веднъж, след като са готови въпросните мозъци на неандерталците приличат по-скоро на пуканки в сравнение с подобни мозъчни клетки, които се отглеждат паралелно, мозъчните клетки на хомо сапиенс са доста по сферични.

Учените планират след това да свържат тези малки мозъци към малки роботи приличащи на рачета, за да видят как се държат един с друг.

Искаме да сравним двата мозъка, да за разберем каква е тяхната способността на неандерталците да учат”, казва Алисън Муотри, един от членовете на въпросния екип.

Като правим систематично различни тестове ние ще разберем, кои генетични разлики ни правят уникални и са ни позволили да бъдем позитивно селектирани” от естествения подбор, споделя Муотри.

Смята се, че тези Франкенщайн роботи ще могат да изучават средата си чрез малките мозъци, които ще ги контролират. Наблюдавайки начина, по който рачетата учат изследователите се надяват да получат улики за това какви са разликите между двата мозъка.

Неандерталците са впечатляващи, защото са споделяли Земята с нас и дори имаме генетични доказателства, че сме се смесвали с тях”, казва Муотри.

Отделно изследван в Япония показа, че ранните представители на хомо сапиенс не са имали по-голям мозък от неандерталците, но са имали различна структура на мозъка, включително по-голям малък мозък.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.