Повече водорасли, по-малко метан

17:00, 30 юни 18 / Любопитно 25 607 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Метанът се отделя не само от петролни находища, но и от преживни животни. За да намалят вредните изпарения в атмосферата, учени предлагат чудесна алтернатива. Според тях, ако ирландските земеделци добавят водорасли в храната на преживните животни, то вредните емисии на метан ще се намалят до 99%.

Екип от изследователи в университета „Джеймс Кук“ в Куинсланд, Австралия провеждат опит с овце. Те изготвят диета на животните, която включва и водорасли. Експертите установяват, че нивата на метан намаляват с 50% до 70%, пише Агрозона.

Австралийското изследване първоначално се основава на опита на един канадски фермер, който забелязва, че говедата, които ядат водорасли, са по-здрави, отколкото другите. Канадски изследователи по-късно доказват констатациите през 2014 г. и предлагат този метод да бъде наложен. Така добитъкът ще произвежда значително по-малко метан.

Изследователският екип включващ и австралийски експерти изследват как 20 вида водорасли реагират с бактериите, взети от стомах на крава. Те открили, че един вид червени водорасли, наречен Asparagopsis Taxiformis, е особено ефективен при намаляването на емисиите на метан и ако съставлява само 2% от диетата на животното, то наистина може да намали емисиите с 99%.

Една крава отделя между 70 и 120 кг метан годишно. Смята се, че парниковият газ е 25 пъти по-вреден за околната среда от въглеродния диоксид за период от сто години.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама