Какво се случва, когато откажем цигарите

21:00, 31 май 18 / Любопитно 25 563 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес, 31 май, е Международен ден за борба с тютюнопушенето. Факт е, че цигарите са едни от най-евтините продукти, предизвикващи силна зависимост. Освен това, те винаги са сред водещите места на причините за онкологични и сърдечносъдови заболявания.

Ако по тези и други причини сме решили, че отказваме цигарите, то тогава определено заслужаваме поздравление. Но е добре да останем здравомислещи и да не живеем в илюзията, че ако не пушим повече, все едно никога не сме пушили. Защото това не е така.

Изследователи от медицински център в Тенеси, цитирани от Forbes, наблюдават около 9000 участника в мащабно изследване около 25 години.

В резултат на тази научна дейност стигат до извода, че 93% от диагностицираните 284 случая на рак на белия дроб след изследваните са се развили при хора, които пушат по кутия или повече на ден в продължение на поне 20 години

А отказването не значи моментално намаляване на риска от онкологично заболяване до към 0. В първите пет години без цигари отново сме сериозно застрашени от развитие на болестта. След това рискът спада до около 40%.

Дори 25 години след деня, в който сме казали "не" на цигарите, рискът да заболеем от рак е по-голям, отколкото при тези, които никога не са пушили. Лекарите предупреждават, че всяка цигара уврежда не само белия ни дроб, но и ДНК-то и води до 16 различни вида рак.

Разбира се, фактите, че отказването от пушенето не води до моментално елиминиране на нанесените до този момент вреди не бива да ни обезкуражава от идеята да живеем без тютюнев дим.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама