Чията помага в битката с високото кръвно

16:00, 31 май 18 / Любопитно 25 621 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Високото кръвно налягане често остава незабелязано. Ако все пак сте наясно, че имате подобен проблем, шепа семена от чия може да помогне за справяне с него, пише вестник "Дейли експрес", позовавайки се на британска специалистка.

Във Великобритания един на четирима души страда от високо кръвно налягане, като в повечето случаи проблемът протича безсимптомно, пише БТА. 

Медицинският консултант д-р Сара Бруър отбелязва, че хората с високо кръвно налягане могат да се възползват от полезните свойства на чията. Семената й са отличен източник на протеини, омега-3 мастни киселини, фибри, минерали и полифеноли с мощни антиоксидантни свойства, които оказват благоприятен ефект върху кръвното.

Специалистката се позовава на резултатите от изследване с 26 доброволци с диагностицирано високо кръвно налягане. Само 17 от тях са пиели понижаващи стойностите му медикаменти.

За целите на изследването част от участниците са приемали 35 грама смлени семена от чия всекидневно, а останалите - плацебо.

В края на периода било отчетено съществено понижение на кръвното налягане при доброволците, приемали чия. При участниците на плацебо не била наблюдавана промяна в показателите.

Смлените семена от чия могат да се използват за поръсване на ястия, а несмлените могат да се приемат с течности, в смутита или в продукти като палачинки или мъфини.

Д-р Сара Бруър напомня, че тъй като е с високо съдържание на фибри, чията трябва да се консумира в умерени количества с достатъчно количество течности, за да се избегне подуване или стомашна болка.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама