Посещаването на сауна намалява значително риска от инфаркт

17:40, 03 май 18 / Любопитно Сподели в: 25 66
1

Учени са установили, че рискът от инфаркт е по-малък при онези, които използват редовно сауна, отколкото при тези, които по-рядко я ползват. Това сочи изследване, публикувано в американското издание Neurology, пише БГНЕС.

Така хора, които посещават сауната между 4 и 7 пъти седмично, имат 61% по-малко шанс да станат жертва на инфаркт, отколкото онези, които я използват само ведвъж седмично.

Интересното е, че средното положение, а именно посещение на сауната два-три пъти седмично действително намалява р иска от инфаркт, но значително по-малко – едва с 14%. Тези изводи са направени на базата на наблюдения върху 1 600 финландци на възраст между 53 и 74 години в продължение на 15 години.

Това е и първото изследване, които установява връзка между сауната и инфаркта.

Учените подчертават, че дори и да се вземат предвид други фактори като повишен холестерол, пушене или диабет, резултатите от изследването остават непроменени. Според тях благотворният ефект на сауната може да се дължи на това, че тя понижава кръвното налягане.

Изследването е направено върху финландци, тъй като това страна, в която сауната е толкова достъп на за хората, че повечето дори си имат такава в къщи.

 

Topnovini Автор: Topnovini

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Подкрепяте ли отмяната на лятното и зимното часово време?

Всички анкети