Какво се крие в каналите на Лондон

16:20, 30 апр 18 / Любопитно 25 607 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Преди известно време в мрежата се появиха не много приятни за окото изображения на гигантски "айсберги" от боклуци, които се акумулират в безкрайните отводни шахти на Лондон.

Образуванията бяха наречени "fatbergs" ("fat" oт английски означава мазнина, а окончанието "берг" прави препратка именно към истински айсберги, подчертавайки нереалните им размери).

Тази седмица британският Channel 4 показа резултатите от "аутопсията" на един наскоро разбит фатбърг и ситуацията изглежда повече от плачевна.

Въпросната тапа е по-голяма от друга, извадена преди няколко месеца, чиято дължина беше 250 метра - с 10 метра повече от дължината на Тауър Бридж, и тежеше 130 тона - колкото 19 африкански слона.

Нещото е съставено от слоеве от предимно  готварски мазнини, натрупани върху и между други слоеве мокри кърпички, както и от всевъзможни найлонови опаковки от козметични продукти и дрога - изглежда лондончани имат отношение най-вече към кокаин и екстази, пише Guardian.

Цялата картинка е допълнена и от <strong>огромно количество презервативи, памперси, тампони и дамски превръзки.

В тапата са открити бактерии на ешерихия коли, кампилобактер и листерия, като се спекулира, че след по-задълбочени изследвания може би ще бъдат открити и бактерии, които не се поддават на антибиотиците, с които разполагаме.

Борбата с фатбъргите струва на Лондон около 80 милиона британски лири.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама