За претърпелите инфаркт е полезно да спортуват

17:40, 27 апр 18 / Любопитно 25 917 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За претърпелите инфаркт физическата активност не само не е противопоказана, но, напротив – полезна е. До това заключение са стигнали, въз основа на резултатите от проведено изследване, медици от Университета по гимнастика и спорт в Стокхолм и колегите им от Центъра за здраве и физически постижения към Гьотеборгския университет, пише БГНЕС.

Физическата активност при претърпелите инфаркт намалява наполовина вероятността от преждевременна смърт, гласи основното заключение на учените. Те са изготвили доклада си, след като са направили сравнителен анализ на 22 000 души, претърпели инфаркт.

За целта учените са разделили участниците в изследването на четири групи - постоянно неактивни, частично неактивни, с повишена активност или константно активни. Резултатите са категорични - спрямо постоянно неактивните, при частично неактивните рискът от повторен инфаркт в рамките на 4 години намалява с 37%. За хората с повишена активност рискът намалява с 51%, а за хората с константна активност - с 59%.

"Физическата активност два пъти седмично трябва да е аксиома за пострадалите от инфаркт - така, както е спирането на цигарите например", категорични са шведските учени. Те, обаче, признават, че в изследването си не са се съсредоточавали какъв вид физическа активност са практикували изследваните пациенти и казват, че е хубаво да има отделно проучване дали и какви точно упражнения са най-полезни в случая.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама