Петък 13-и е

09:00, 13 яну 23 / Любопитно 25 5104 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Откъде идва петък 13-и и неговата фатална слава?

Петък 13-и отдавна е нарочен за ден на лошия късмет, въпреки че не е съвсем сигурно кога и къде се появява това суеверие. За милиони хора по света този ден не е без значение – някои залостват здраво вратите на дома си, докато други смятат, че именно на петък 13-и са най-големи късметлии.

Вижте какви други странни неща се случват по света заради този ден:

1. Някои хора вярват, че историята на петък 13-и произлиза от Адам и Ева. Според тях Ева предложила забранения плод на Адам точно в този ден.

2. Хора всякакви, някои дори си организират вещерски сборища и съвсем се вживяват. А когато това се случи, традицията повелява вещиците да бъдат 13.

3. В испаноезичните страни хората се страхуват от вторник 13-и.

4. За някои езически религии, числото 13 всъщност е късметлийско. Причината е, че това е и бройката пълнолуния на година.

5. Страхът от числото 13 се нарича трискайдектофобия, а от петък 13-и – параскаведекатриафобия. Ако не можете да го произнесете, значи не ви е страх достатъчно.

6. Според сп. National Geographic, повече от 80% от небостъргачите избягват да имат 13-и етаж, също както и много болници. Често в хотелите няма да откриете стая №13, а някои летища пропускат гейт №13.

7. Ако имате желание да се татуирате в САЩ на петък 13-и, трябва да знаете, че сте направили много добър избор. Голяма част от студията предлагат специални отстъпки, като традиционно ако си татуирате числото 13, това ще ви струва $13.

8. Древните римляни също гледали на числото 13 като носещо смърт, разруха и нещастие.

9. Ако суеверни парижани организират вечеря и по стечение на обстоятелствата ще имат 13 госта, е много вероятно да наемат човек, който да прави крайната бройка 14.

10. Британско изследване показало, че макар и на петък 13-и по улиците да има по-малко коли, всъщност стават повече катастрофи, като предполагаемата причина е алкохолът, който шофьорите поемат, за да приспят страховете си, свързани с този ден.

11. Най-дългият период, който може да измине, без да има петък 13-и, са 14 месеца – от юли до септември следващата година или, ако следващата година е високосна, от август до октомври.

12. Сп. National Geographic публикува данни, според които в САЩ на всеки петък 13-и се губят между $800 и $900 милиона заради хора, които отказват да пътуват и да работят по обичайния си начин.

13. Ако искате да се предпазите от лоши поличби на петък 13-и, трябва да направите едно от тези неща: да пипнете дърво, да кръстосате показалеца и средния си пръст, да стоите колкото се може далеч от черни котки, в никакъв случай не поглеждайте пълната луна през парче стъкло и хвърляте колкото се може повече сол зад себе си.

14. Имената в оригинал на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви: Джак Изкормвача (Jack the Ripper), Джон Уейн Гейси (John Wayne Gacy), Чарлс Менсън (Charles Manson), Джефри Дамер (Jeffrey Dahmer), Теодор (Тед) Бънди (Theodore (Ted) Bundy) и Хенри Лий Лукас (Henry Lee Lucas).

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама