Лютите храни са част от кухнята на много народи. Те присъстват и в нашата национална кухня. Има хора, които целогодишно похапват люти чушки. Ето защо обичаме люто:
Най-простото и разпространено обяснение е свързано с папилите на езика ни. Папилите са малки издатини на езика ни, върху които се крият вкусовите ни рецептори. При някои хора папилите са в повече, което ги прави свръхчувствителни към някои храни.
Според шеф Бил Филипс, който е експерт по пикантните храни и професор в Американския кулинарен институт, вие изпитвате болка от лютото, но това изгаряне не е физическо, а се случва само в мозъка ви.
Неговата теория твърди, че хората не се раждат с афинитет към лютото. Всичко било въпрос на тренинг.
Молекулата капсаицин, която също се намира там някъде върху езика ви е един от основните виновници за усещането на болката. С ядене на повече люто обаче този капсаицин започва да се изпарява и болката, която изпитвате започва да изчезва.
Хората, които не са свикнали с лютото усещат само болката, но ако си преодолеят страховете, ще започнат да откриват вкусовете, които иначе изобщо не чувстват.
Добави коментар