Пустинята Сахара се е разраснала

18:00, 30 мар 18 / Любопитно 25 1100 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пустинята Сахара се е разраснала в южна посока с десет процента през изминалия близо век в резултат на климатичните промени, предупреждават учени, цитирани от вестник "Дейли експрес", пише БТА.

Тревожното откритие е базирано върху анализ на сезонните валежи в
Сахара в периода между 1920 и 2013 г.

Една трета от разрастването се дължи на климатичните промени в резултат на човешката дейност. Останалото се обуславя от естествени климатични цикли като Атлантическата Мултидекадна Осцилация (АМО).

Географските модели за разширение варират според сезоните, като най-отчетливи разлики се наблюдават по северните и южните граници на Сахара. Границите на Сахара, подобно на всички останали пустини в света, се разширяват през сухата зима и се свиват през по-влажното лято.

"Резултатите ни са специфични за Сахара, но са приложими и за други пустини в света.

Пустините обикновено се формират в субтропичните пояси заради т.нар. клетка на Хадли - елемент от циркулацията на земната атмосфера. Климатичните промени оказват влияние върху тази циркулация, в резултат на което субтропичните пустини "напредват" в северна посока. Фактът, че пустинята Сахара "пълзи" на юг свидетелства, че върху процеса влияят и други механизми, като например АМО", обяснява професор Сумант Нигам от университета на Мериленд.

Пустините обикновено се характеризират с оскъдно количество валежи. Направеният анализ на валежите в Сахара за период от 93 години показва, че за това време пустинята се е разраснала с 10 процента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама