Самотата увеличава риска от инфаркт и инсулт

17:40, 27 мар 18 / Любопитно 25 789 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Самотата и изолацията увеличават риска човек да умре от инфаркт или инсулт, сочи изследване, осъществено във Великобритания. Наскоро страната се сдоби с министерство, отговарящо за социализацията на самотни хора.

Изследването обхваща 479 000 души, които са отговорили на въпросник, за да се установи дали са социално изолирани или се чувстват самотни.

„Социалната изолация и чувството на самота се свързват с по-голям риск от инфаркт на миокарда или инсулт", обобщават учените в публикация в медицинското списание „Heart“, цитирано от БГНЕС.

Това изследване е по-различно от подобни, които са правени досега, тъй като то изолира фактора самота от останалите фактори, засилващи риска от инфаркт. Така когато се изключат останалите рискови фактори, самотата се оказва отговорна за смъртността в 32% от случаите на инфаркт и инсулт.

Премиерът на Великобритания Тереза Мей през януари обяви номинацията на държавен секретар, отговарящ за самотните хора. Това радикално на пръв поглед решение, показва реална загриженост за онези, които живеят в изолация и самота.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама