Политиката на Джон Болтън, новият съветник по въпросите на националната сигурност в САЩ

17:18, 25 мар 18 / Свят 25 467 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С назначаването на Джон Болтън като следващ съветник по въпросите на националната сигурност в САЩ, нов глас на ястреб, който се застъпва за по-голяма конфронтация с американски съперници като Северна Корея и Иран, влезе в центъра на дискусиите за външната политика в администрацията на Тръмп.
Г-н Болтън отдавна е един от най-старите критици на Вашингтон в Ислямската република, като не само желае иранската ядрена сделка да престане изцяло, но да бъде заменена с една съзнателна политика на промяна на режима.

Болтън обаче е само страничен продукт на общата политическа среда във Вашингтон, който е непрекъснато подготвен да се изправи срещу Иран. Подобна политика може да не се появява редовно, но винаги е „резервен вариант“. Тъй като мнозина ще се притесняват, че назначаването на Джон Болтън повишава вероятността за война с друга страна от Близкия изток, еднакво притеснение трябва да бъде способността му да използва солиден мозъчен капацитет, остър като бръснач ум, политика и лобистки комплекс, натоварен с идеи за опозиция срещу Иран. Това е най-голямата заплаха за сигурността на един стабилен Близък Изток и е добре подготвен да смазва колелата на конфронтацията.

Ако въоръжената конфронтация с Иран се превърне в реална възможност за „последен коз“ на г-н Болтън, ще може ли стабилната, анти-иранска промишленост във Вашингтон да предложи алтернативна визия или просто да обмисли и актуализира какво има в дългосрочен план? За съжаление, във Вашингтон няма канал за несъгласие, когато става въпрос за политиката в Иран и с повишаването на един от най-ярките гласове за Ислямската република до позицията на съветник по националната сигурност, това може да се окаже един ключов акт за световната сигурност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама