Раждането на дете ускорява стареенето на жената с 11 години

19:20, 27 фев 18 / Любопитно 25 903 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За жената раждането на дете е свързано с ускоряване на стареенето с 11 години, установиха учени от университета "Джордж Мейсън" в САЩ, съобщи "Лента".

Били използвани данни от изследване през периода 1999-2002 г., което цели да се идентифицират рискови фактори за различни заболявания. Учените изследвали ДНК проби от близо 2000 жени в репродуктивна възраст. Специално внимание било обърнато на състоянието на теломерите - крайните хромозомни участъци, отговарящи за защитата на гените от увреждания при клетъчно делене, предава БТА.

Оказало се, че при майките теломерите са значително подкъсени, а това навежда на мисълта за ускорено клетъчно стареене. Крайните хромозомни участъци у участничките, които износили най-малко едно дете, били средно с 4,2 процента по-къси в сравнение с теломерите у жените, които не са станали майки. Това означава, че у родилите жени липсват около 116 базови двойки, а това се отъждествява с ускорено стареене с повече от 10 години.

Специалистите отбелязват, че в случая подкъсяването на теломерите е по-голямо в сравнение с наблюдаваното по-рано у пушачи и засегнати от затлъстяване хора. При това намаляването на защитните участъци на ДНК зависело пряко от броя на децата. Същевременно не трябва да се търси причинно-следствена връзка между майчинството и ускореното стареене, тъй като върху теломерите могат да повлияят фактори, които не са били взети под внимание.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама