В Хавана откриха фестивала на пурите

16:00, 27 фев 18 / Любопитно 25 841 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Двадесетото издание на международния фестивал на кубинските пури с участието на 70 държави беше открито в понеделник в кубинската столица Хавана. Традиционно фестивалът се провежда в двореца на конгресите, където има щандове на производители на пури и ръчно правени кутии за „абанос”, както наричат пурите в Куба.

В програмата на форума са включени посещения в тютюневи плантации в западната провинция Пинар дел Рио и в най-добрите фабрики за пури в Хавана. Гостите на фестивала ще участват в различни майсторски класове, включително и по свиване на пури.

Организатори са корпорацията "Habanos" („Абанос”) – съвместно предприятие на кубинската държавна компания "Tabacuba" и британската „Импириъл тобако".

"Habanos" предлага пури от 27 марки, правени ръчно, в повече от 150 държави. Tabacuba пък управлява 96 фабрики за пури. В 46 от тях пурите се правят изцяло на ръка и се изнасят в чужбина.

Едно от най-очакваните събития на сегашния фестивал, който продължава до 2-ри март, е представянето на пурите марка "Cohiba" („Коиба"), свити от тригодишни тютюневи листа. За популяризирането на "Cohiba" главна заслуга има покойният кубински лидер Фидел Кастро, които беше с неизменна пура. Той спря да пуши чак през 1986 г. заради проблеми със здравето и инициира национална кампания за борба с пушенето.

В тютюневата промишленост в Куба работят около 200 000 души, а по време на прибирането на реколтата – до 250 000.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама