Учени откриха връзка между „ултрапреработените“ храни и риска от рак

18:10, 16 фев 18 / Любопитно 25 901 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Научно проучване, осъществено във Франция сред 105 000 души, установи връзка между консумирането на промишлено приготвените храни и риска от рак, съобщава "Франс прес", цитирана от БТА.

В изследването били анализирани данните от
здравни въпросници, попълнени в периода 2009-2017 година. Участниците в проучването били на средна възраст около 43 години. Учените включили в анкетите въпроси относно консумацията на "ултрапреработените" промишлени храни, които според тях се отличават с по-високо съдържание на липиди, на наситени липиди, на захари и са с по-ниско съдържание на фибри и витамини.

Специалистите стигнали до извода, че
консумацията на споменатите храни води до повишен риск от рак в рамките на 6-18 процента. Увеличава се и рискът от рак на гърдата от 2 до 22 процента.

В категорията на
промишлено приготвените храни фигурират хлябове, сладкиши, десерти, подсладени напитки, преработено месо, теста, разтворими супи, замразени ястия и др. 



 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама