Болестта на Алцхаймер ще се открива само по капка кръв

18:15, 01 фев 18 / Любопитно 25 1227 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Експерти от Националния изследователски център за дълголетието в Япония са разработили метод за диагностициране на болестта на Алцхаймер само с едно изследване, с една капка кръв. Това се казва в съобщение, публикувано на сайта на организацията, предаде БГНЕС.

В основата на новия метод е отделянето на веществата, свързани с белтъка бета-амиолоида, считан за една от основните причини за възникване и развитие на болестта, по-нататъшно сравнение на техните съотношения чрез разделяне на различните по големина молекули. Това позволява да се определи присъствието в мозъка на прекомерно натрупване на бета-амилоид и образуването на така наречените амилоидни плаки. Спред учените за провеждане на такова изследване е достатъчно 0.5 мл кръв.

Учените са потвърдили изводите си след като са изследвали общо 230 пациенти от Япония и Австралия на възраст от 60 – 90 години. В 90% от случаите поставените чрез кръвен анализ диагнози съвпадат с тези, които се поставят с помощта на традиционните методи: позитронно-емисионна томография и изследване на гръбначно-мозъчна течност. Смятаме да използваме този метод при изследване на възрастни хора със съмнения за развитие на деменция“, каза ръководителят на научния екип в изследователския център Кацухико Янагисава.

Деменцията е синдром ,изразяващ се в деградация на паметта, мисленето и поведението. Болестта на Алцхаймер се явява най-разпространената форма на деменция – около 60-70% от случаите. Средната продължителност на живота на пациент след диагностицирането му е между 7 и 10 години. В момента по света от Алцхаймер страдат около 50 млн. души и техният брой всяка година се увеличава. Към 2050 г. той може да надвиши 131 млн. души.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама